Skepparexamen, Kustskepparintyg, kustskepparen

Skepparexamen, Kustskepparintyg - onlineutbildning

Med vår onlineutbildning för Kustskepparintyg (även kallad ”Kustskepparen” och “Skepparexamen”) får du en modern och pedagogisk utbildning som består av text, bilder, förklarande exempel och filmer. Allt skapat för att du ska få en enkel inlärning, en maximal förståelse och kunskaper som du verkligen kan ha nytta av i ditt båtliv.

För dig som har baskunskaper som motsvarar Förarintyget är Kustskepparintyget nästa steg. Du lär dig mer om sjömanskap och navigering vid längre färder utomskärs och till havs. Du lär dig även mörkernavigering så att du kan hantera din båt i nedsatt sikt och i mörker. Kursen tar även upp elektronisk navigering och vilka hjälpmedel som finns och hur de bäst används.

För att få framföra en båt som är större än 12 x 4 meter krävs att du har tagit Kustskepparintyget.

Kustskepparintygskursen är en påbyggnadskurs på Förarintyget. När du beställer Kustskepparintygskursen hos oss får du även tillgång till kursen “Förarintyg” så att du kan repetera den om du behöver, eller läsa båda utbildningarna samtidigt. Du får alltså båda kurserna “Förarintyg” och “Kustskepparintyg” i priset för Kustskepparintygskursen hos oss.

Kursens upplägg:

 • En pedagogisk kursplan.
 • Lektioner med text, bilder, exempel och video (totalt 38 lektioner).
 • Övningsfrågor efter varje kapitel.
 • Övningsprov för att validera dina kunskaper.

Skepparexamen onlineEfter genomför kurs ska du ha lärt dig:

 • Hur du använder sjökort, kompass och andra hjälpmedel för att navigera utomskärs och till havs vid längre färder.
 • Hur du kommer rätt genom att kunna rätta och sätta kurser med hänsyn tagen till missvisning, deviation, ström och avdrift.
 • Skapa en egen deviationstabell för din båt så du får rätt kurser ombord.
 • Lära dig att ta fram din position med hjälp av pejlingar.
 • Bestämma avstånd till fyrar.
 • Lägga upp en färdplan för tryggare framfart.
 • Navigering i högre farter.
 • Navigera i mörker med hjälp av fyrar och andra hjälpmedel som hjälper till att förlänga säsongen.
 • Navigera med elektronik ombord, underlätta och öka tryggheten med radar, AIS och satellitnavigering.
 • Vad som gäller om du besöker andra länder med båten, vad behöver du tänka på och ha med dig för papper.
 • Lära dig flera användbara knopar och annat nyttigt “sjövett”.

Du har tillgång till onlineutbildningen och materialet i 9 månader. Det innebär att du kan logga in och gå igenom kapitlen och lektionerna så många gånger du vill och behöver under den aktuella tiden. Du behöver alltså inte ta hänsyn till några tider när du går vår onlinekurs, utan bestämmer själv när det passar dig.

Kustskepparintyg, kustskepparen, skepparexamen

Kustskepparintyget kallas även för kustskepparen och skepparexamen men man syftar då på kustskepparintyget. Med ett kustskepparintyg får du även möjlighet att hyra större båtar både i Sverige och utomlands. 

Kunskapskrav av NFB

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) har listat de kunskapskrav som krävs för att kunna ta Kustskepparintyget. Vår kurs följer och säkerställer att du får all den kunskapen på bästa sätt.

För vem passar kursen?

 • För dig som har baskunskaper som motsvarar Förarintyget är Kustskepparintyget nästa steg.
 • För dig som vill ta både Förarintyg och Kustskepparintyg.
 • Kursen passar även dig som har tidigare erfarenhet från sjön och kanske har ett äldre intyg men som vill fräscha upp dina kunskaper.
 • För dig som ska hyra båt utomlands är ett Kustskepparintyg bra att kunna visa upp då det ofta krävs vid hyra av större båtar.

Så tar du ut en kurs med hjälp av transportör (exempel på utbildningsfilm från kursen).

Kom igång direkt, beställ här

JUST NU – 300 kr rabatt. Gäller till 18/10.

Onlinekurs - Kustskepparintyg

1 695 kr (ord 1 995 kr), faktura med 14 dagars betaltid.

”Pengarna-tillbaka-garanti”

Skulle du mot förmodan inte vara nöjd med kursen så har du vår ”Pengarna-tillbaka-garanti”, meddela oss på hej@navigationsskolan.se om du inte är nöjd inom 14-dagar så får du pengarna tillbaka (ev. kursmaterial och litteratur skickas tillbaka till oss i nyskick).

Vad händer när jag gått kursen?

KustskepparintygNär du har gått igenom kursen, övningsfrågorna och övningsproven och känner att du tagit till dig kunskapen är du redo att skriva upp för en förhörsförrättare som NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) tillhandahåller. På hemsidan batlivsutbildning.se så väljer du det län och den kommun som du tillhör och kontaktar en förhörsförrättare för att boka en tid. Examinationen kostar 625 kr och betalas direkt till förhörsförättaren. Du kan även köpa till ”den blå boken” (65 kr), en intygsbok som du efter godkänt prov får en stämpel i.

Vill du ha hjälp att hitta en förhörsförättare så hjälper vi till med det. Tänk på att du behöver ha ett genomfört båtpraktikpass innan med ett intyg med dig till förhörsförättaren samt att du behöver ha förarintyget klart.

Båtpraktik

För att få examinera dig för Kustskepparintyget behöver du ha ett genomfört båtpraktikpass. Du kan göra det hos ett företag som erbjuder båtpraktik eller tillsammans med en person som redan har ett Kustskepparintyg. I vår utbildning finns kontakter till företag som erbjuder båtpraktik och information om hur du gör för att ta intyget tillsammans med en person med Kustskepparintyg.

Utbildningsgaranti – 100% nöjd

Hos oss har du alltid en utbildningsgaranti som innebär att, om du mot förmodan skulle få problem vid examinationen och inte klara provet, alltid kan komma tillbaka och gå onlineutbildningen igen utan extra kostnad.

Bonus med Kustskepparintyget

En bonus är att du ofta får en sänkt kostnad för din båtförsäkring när du kan uppvisa ett Kustskepparintyg.

Vad säger kunderna?

Kustskepparen omdöme
Kustskepparintyg omdöme

Köpvillkor

 1. Massa olika typer av villkor. 
 2. Jora satteeeh

 3. Här är det ännu mer villkor